Domino on Linux/Unix, Troubleshooting, Best Practices, Tips and more ...

Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Daniel Nashed  1 February 2018 13:09:04
As Christian Henseler reported in the comments there is an issue with SMTP header encoding.
Subjects that are UTF8 encoded are not converted.

I can reproduce that on my server with different external mail accounts and also when using putty against a FP10 server. With FP9 it works well.

They look like this:   =?utf-8?Q?Ã=84ü_Test_?=

Until this problem is fixed you should not uprade to FP10!

I have opened a PMR and also posted in the DP forum. L2 confirmed it looks like a regression.

Stay tuned for updates.

-- Daniel

Comments

1Christian Henseler  01.02.2018 14:27:40  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

It's not a server only problem.

If Notes is used as POP3/SMTP Client, the same issue occurs

2Lars Berntrop-Bos  01.02.2018 15:27:51  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

idea: FP9 includes new templates pernames.ntf and pubnames.ntf

Is there a setting in thos templates that influences this?

3Daniel Nashed  01.02.2018 17:14:47  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

@Lars, this happens when the server receives the mal and converts the mime stream into notes items (itemizer).

Already in my SpamGeek application the resulting subject is wrong. Basically the encoded UTF-8 string is stored.

We had issues in this area before and had IFs for a similar issue ..

Depending on where the itemizing happens also the client can be affected.

-- Daniel

4Nick Georgoulis  02.02.2018 12:10:50  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Thank you pls keep us updated...

5Noud van den Broek  02.02.2018 16:31:25  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Does this issue effect only incoming email?

6Jay Marme  02.02.2018 16:42:57  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

I am using the current pernames.ntf on two installs of the FP10 client, and I'm not seeing garbling of double byte characters in the subject line of incoming messages (The servers are still FP9). If the problem applies to the FP10 client, should it be easily reproducible?

7William  08.02.2018 16:01:31  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

I have the same issue, worked fine in FP8 but now it is broken. Does not seem to affect IMAP clients, as I am using Thunderbird and they subject comes through correctly. But Traveler, Notes Client and iNotes all have issues. I can not see any patterns as it seems that even emails I send that people reply to have the issue.

The main issue would appear to be a character change over as all the subjects seem to start with " =?UTF-8 "

8Thomas Heinecke  08.02.2018 17:30:50  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

I wrote a little agent script who converts the hex-code strings into readable charaters. The agent can be run manually. It runs on all selected documents. The character mapping is not complete (only umlaute and some special characters). Not perfect but works for me for the moment.

Download:

https://www.dropbox.com / see / mf7ea0y90n31keq / FixSubject.lss.txt? dl=0

- Thomas

9Thomas Heinecke  08.02.2018 17:36:59  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Please delete the blanks in the link.

Sorry for that.

10Jure Puhek  13.02.2018 9:24:41  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Same result here after upgrading to FP10. IBM, QA cycle perhaps? :(

11Wim Koeleman  27.02.2018 10:57:11  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Does Domino 9.0.1 Feature Pack 10 Interim Fix 1 (HF66) fixes this problem?

12Alessandro Villani  27.02.2018 18:01:46  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Yes

JBAMAVKUPX Fixed an issue where the subject line encoded (UTF-8) after upgrading to Domino 9.0.1FP10

13Carsten Hellweger  28.02.2018 12:33:03  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Hi Daniel,

the Interim fix is available on fix central and it solves the Problem.

Greets

Carsten

https://www-945.ibm.com/support/fixcentral/swg/downloadFixes?parent=Collaboration%20Solutions&product=ibm/Lotus/Lotus+Domino&release=9.0.1.10&platform=Windows&function=fixId&fixids=DominoServer_901FP10IF1_W64&includeRequisites=1&includeSupersedes=0&downloadMethod=http&login=true

14Daniel Nashed  28.02.2018 13:39:14  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Thanks for your feedback and questions about the header issue.

It would make sense to look into the newer blog postes to see what I posted about it.

Or does it make more sense to update the blog posts once an issue is fixed?

Probably it makes sense to do both to avoid questions..

-- Daniel

15Stephen Bailey  04.05.2018 12:00:33  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

@Thomas Heinecke the link with your agent no longer works. Could you re-share it?

16Anatoliy  05.02.2019 8:26:02  For Domino v10 server, there are problems with the handling of UNICODE headers

For Domino v10 server, there are problems with the handling of UNICODE headers

Client outlook

17Antone Baioni  01.11.2019 16:11:08  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

We seem to still have the issue after FP10IF383

What is weird is that when I get the same email on my IBM verse for traveler it is fine.

Only showing on the clients we have both 9 and 10 clients that are happening with.

18Rainer  06.12.2019 15:10:43  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Hi

I've a similar issue

A message send to two users with german Special charcters.

One receipient has his mailfile on a Windows based Domino Server the other on a Linux Server.

While on the Windows Server every sign in Header/subject is correct, on the Linux Server we this UTF-8 Header missmatch shown.

Any Idea?

19David B.  09.12.2019 14:43:53  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Hi,

same issue. On windows there are placed boxes instead of the chinese characters.

Still a problem after Updating/Upgrading Notes

to V9 FP10 or V10 FP3. (in the updates notes from FP10 IF3 if I remember correctly there was an entry which said that this error should've been fixed)

Notes-reset, Design-Replace/Refresh, double checking utf-8 / language / region setting did NOT work at all.

Any other ideas?

Thanks!

20FRANCISCO JAVIER ORTEGA PARRA  05.02.2020 16:03:16  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Hi all.

Definitly, the solution is to install the last IF. In my case, 9.0.1 FP10 IF5.

Now it works fine!

21Dirk   11.04.2020 8:45:25  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Hi all.

Could someone please share the link to 9.0.1 FP10 IF5. I canĀ“t find it in the HCL Flex portal.

Thank you very much.

Stay safe and healthy

22Martin  20.04.2020 12:16:21  Header/Subject Encoding issues after upgrading to 9.0.1 FP10

Try this steps:

Downoads -> "search Downloads" -> Search this string: "HCL Domino Server v9.0.1 FP10 IF5" and select "files" and not "Download packages"

and you will find it in the Flex Portal

HCL Domino Server v9.0.1 FP10 IF5 64 bit for Windows English

Links

    Archives


    • [IBM Lotus Domino]
    • [Domino on Linux]
    • [Nash!Com]
    • [Daniel Nashed]